Kerkorganist

Evert van de Kamp speelde zijn eerste kerkdienst op 15-jarige leeftijd in de Gereformeerde Kerk te Zwartebroek bij het huwelijk van zijn zus Bep van de Kamp en zwager Joop van de Veen op 3 november 1960. Niet lang daarna speelde hij de zondagsdiensten. Ook werd hij veel gevraagd bij rouw- en trouwdiensten en als gastorganist. Als organist volgde zijn benoeming in de Ichthuskerk te Voorthuizen, waar hij 23 jaar in de kerkdiensten het orgel bespeelde. Later ook in de Gereformeerde Kerk te Voorthuizen waar hij 12,5 jaar de kerkdiensten mocht begeleiden. Doordat de speeltafel zich beneden bevond bleven vele kerkgangers na afloop naar zijn spel luisteren en werden ook verzoeknummers gespeeld.
Het improviseren is vooral ontstaan door het spelen onder de collecte. Doordat er vooral ’s morgens meer dan 1000 kerkgangers waren duurde de collecte vrij lang en werd in aansluiting op de preek over een lied geimproviseerd. Met ds. G.P. Wijnbeek had Evert een hechte band als organist en het was dan ook niet vreemd dat hij later ook naar Genemuiden verhuisde om daar in de Gereformeerde Kerk te Genemuiden de diensten te gaan spelen. Ook werd daar een grote orgelpraktijk opgebouwd wat resulteerde in maar liefst 80 orgelleerlingen.

Evert was ook werkzaam als hoofdorganist in de Gereformeerd Kerk te Sint Jansklooster waar hij nauw betrokken was bij het bouwen van het nieuwe pijporgel door Jaap Patijn. Zijn spel werd door zeer velen gewaardeerd en de lofzang klonk tot eer van Hem die Evert deze gave geschonken heeft.

In de Gereformeerde Kerk te Vollenhove was gebrek aan organisten en werd Evert gevraagd daar ook als organist de diensten te spelen. Met het verzorgen van de diensten in Genemuiden, Sint Jansklooster en Vollenhove speelde Evert vaak drie diensten op een zondag!

Organist in de Hervormde Kerk te Krabbendijke

In de Hervormde Gemeente te Krabbendijke ben ik op 1 juli 2017 benoemd tot vaste organist van de gemeente welke ik met veel genoegen vervul. Het Van Dam Orgel had toen 16 stemmen maar is inmiddels uitgebreid met een zelfstandig pedaal en heeft nu 18 stemmen.

De Dispositie van het Van Dam orgel ( 1915 ) is als volgt:

Manuaal I:

Bourdon 16′ – Prestant 8′ – Holpijp 8 ‘- Octaaf 4′ – Roerfluit 4′ – Quint 3′ – Octaaf 2′ – Mixtuur II-III sterk – Cornet disc. IV sterk – Trompet 8′

Bovenwerk:

Gedekt 8′ – Fluit 4′ – Roerquint 3′ – Gemshoorn 2′ – Terts 1 3/5′ – Dulciaan 8′ – Tremulant

Pedaal:

Subbas 16′ – Octaaf 8’

Koppelingen: HW-BW – Ped. HW – Ped. BW

Mechanische sleepladen

Organist in de Hervormde Kerk te Klundert

In 2014 speelde ik de eerste kerkdienst op het Flentrop Orgel in de Hervormde Kerk te Klundert. Als vaste organist speel ik maandelijks 3 diensten in de gemeente. Op dit orgel gaf ik in 2015 mijn 55-jarig jubileumconcert als kerkorganist.

Het Flentrop Orgel ( 1958 ) heeft 26 stemmen als volgt verdeeld:

Dispositie:

Hoofdwerk C-f³
Quintadeen 16’ – Prestant 8’ – Roerfluit 3’ – Spitsgamba 8’ – Octaaf 4’ – Fluit gedekt 4’ Quint 2 2/3’ –  Woudfluit 2’  Mixtuur 5 st – Fagot 16’ – Trompet 8’

Rugwerk
Holpijp 8’ – Quintadeen 8’ – Prestant 4’ – Fluit 4’ – Octaaf 2’ – Nasard 1 1/3’ – Scherp 3 st –  Dulciaan 8’ – Tremulant

Pedaal C-f¹
Subbas 16’ – Prestant 8’ – Gedekt 8’ – Octaaf 4’ – Ruispijp 3 st – Fagot 16’ – Schalmey 4’

Gebruikelijke koppels – Sleepladen systeem

Organist in de Protestantse Gemeente te Kruiningen

In de Protestantse Gemeente te Kruiningen speelde ik mijn eerste dienst tijdens een kerkdienst voor vluchtelingen en speel vanaf 2017 maandelijks een vaste morgendienst op het Van Vulpen Orgel in de PKN gemeente. Het Van Vulpen Orgel heeft 24 stemmen.

De Dispositie van het Van Vulpen orgel ( 1958 ) is als volgt:

Op 10 december 1958 kon het nieuwe Van Vulpen-orgel officieel in gebruik genomen worden en het werd ingespeeld door Adriaan Engels uit Den Haag die tevens lid was van de landelijke orgelcommissie. Het is opgebouwd uit hoofdwerk, rugwerk en pedaal. De vormgeving is vrij strak en de kassen zijn gemaakt van Frans eiken. Het orgel bezit 22 stemmen, waaronder 4 tongwerken. Specifiek is het horizontale trompet register, ook wel Chamade genoemd.

De dispositie:

Hoofdwerk
Quintadeen 16′ – Prestant 8′ – Roerfluit 8′ – Octaaf 4′ – Gedekte fluit 4′ – Octaaf 2′     Mixtuur 4-5 st. – Trompet 8′

Rugwerk
Holpijp 8′ – Prestant 4′ – Roerfluit 4′ – Gemshoorn 2′ – Nasard 11/3‘ – Scherp 4 st.
Sexquialter 2 st. – Dulciaan 8’ – Tremulant

Pedaal
Bourdon 16′ – Prestant 8′ – Octaaf 4′ – Mixtuur 6 st. – Bazuin 16′ – Schalmei 4′

Koppelingen
Hoofdwerk-Rugwerk – Ped – I – Ped – II – Mechanische sleepladen

Organist in de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Zevenbergen

Als gastorganist ben in gevraagd om ook enkele diensten te spelen in het Noordhaven kerkje te Zevenbergen en speel inmiddels 2 vaste middagdiensten in de Gereformeerd Vrijgemaakte Kerk te Zevenbergen. In een goed gevulde kerk met een “Zingende Gemeente” is dit fijn begeleiden als organist op het De Jongh Orgel. Het orgel telt 16 stemmen.

In 1991 bouwde de firma De Jongh een nieuw orgel in de orgelkas van Standaart. Een deel van het pijpwerk werd hergebruikt. Ingebruikname op 3 mei 1991. Adviseur bij de bouw was Wim Roos uit Rotterdam. Hij bespeelde het orgel ook bij de ingebruikname. (02)

Dispositie
Hoofdwerk: Prestant 8′ – deels 1919, Roerfluit 8′, Celeste 8′ (vanaf f) – 1919, Gamba 8′ – 1919; C-H uit Roerfluit, Octaaf 4′, Octaaf 2′, Mixtuur II sterk, Dulciaan 8′.

Dwarswerk: Holpijp 8′, Fluit 4′, Quint 3′, Woudfluit 2′, Terts 1 3/5′, Tremulant.

Pedaal: Subbas 16′ – deels 1919, Gedekt 8′ – 1919.

Koppelingen: Hoofdwerk – Dwarswerk, Pedaal – Hoofdwerk, Pedaal – Dwarswerk.(02)

Organist in de Gereformeerde Kerk te Krabbendijke

In de Gereformeerde Kerk te Krabbendijke speel ik vanaf 2016 maandelijks een morgendienst in de maand op het J. de Olde orgel ( 1969 ). Het orgel heeft 11 stemmen.

In de Gereformeerde Kerk in Krabbendijke werd in 1969 een nieuw orgel gebouwd. De firma J. de Olde uit Enschedé kreeg de opdracht een instrument te bouwen met 11 stemmen, verdeeld over twee manualen en pedaal. De kas is van mahoniehout gemaakt, maar het front van eikenhout. Adviseur bij de bouw was de heer P.C. Brakman uit Axel.
De dispositie van het De Olde-orgel (1969):

Hoofdwerk:  Prestant 8′ – Roerfluit 8′- Octaaf 4′ – Mixtuur III-IV sterk

Borstwerk:  Holpijp 8′- Koppelfluit 4′-  Quint 2 2/3′ – Prestant 2′ – Terts – 1 3/5′ -Dulciaan 8′

Pedaal:  Subbas 16′

Werktuiglijke registers:  Koppel Hoofdwerk-Borstwerk – Koppel Pedaal-Hoofdwerk – Koppel Pedaal-Borstwerk – Tremulant Borstwerk

Overige gegevens:  Manuaalomvang: C-g’’’ – Pedaalomvang: C-f’ – Stemming: evenredig zwevend – Toonhoogte: a’ = 440 Hz – Tractuur: mechanische sleepladen

Organist van de Hervormde Kerk te Besoyen ( Waalwijk )

Toen het Vollebregt orgel gerestaureerd werd, hebben wij tijdelijk een Domus orgel geplaatst voor de begeleiding in de eredienst. In een kerkdienst heb ik op dit orgel gespeeld en verraste de gemeente met het register Chimes (klokkenspel) te gebruiken bij het lied: “O Heer, die daar des hemels tente spreidt. Na afloop was de reactie van enkele kerkgangers: “Je mag hier wel vaker komen spelen”. Toen het Kerkorgel gerestaureerd was ben ik gevraagd of ik nog tijd over had om te komen spelen en zo kwam ik in Besoyen terecht waar ik elke maand een avonddienst speel op het Vollebregt orgel. Het orgel heeft 9 stemmen. Het is een monumentaal orgel uit 1857 en gebouwd door J.J. Vollebregt en in gebruik genomen op 8 februari.

Huidige dispositie (2018)
Manuaal (C – f’’’)
Prestant 8’  Vollebregt 1857 – Viola di Gamba 8’ Vollebregt 1857. De tonen C t/m H zijn gecombineerd met de Bourdon 8’ – Bourdon 8’  Vollebregt 1857 – Octaaf 4’  Vollebregt 1857
Fluit 4’  Vollebregt 1857 – Quint 3’  Vollebregt 1857 – Woudfluit 2’  Vollebregt 1857
Mixtuur 3-4  sterk De Koff 1956

Pedaal (C’- d’)
Subbas 16’ De Koff 1956 – Koppeling Manuaal aan Pedaal.

Het orgel heeft 585 sprekende orgelpijpen en 28 loze (front)pijpen.

© Auteursrecht - Evert van de Kamp